Milyen egy gyerekbarát kert?

Milyen egy gyerekbarát kert?

A kert mindannyiunk számára a béke és a feltöltődés szigete, ahova el lehet menekülni a rohanó hétköznapok idegesítő problémái elől. Egy hely, ahol minden a kikapcsolódásról, a baráti és családi találkozásokról, a grillezésről, sütögetésekről és kisgyerekes család esetén a játékról szól.

A nagycsaládosok éppen azért döntenek a kertes házba való költözés mellett, mert így meg tudják teremteni azt a zárt, de ennek ellenére mégis szabad teret, ahol a gyerekek nincsenek folyamatosan kitéve a külvilág veszélyeinek.

kert

A hely, ahol szabadon rohangálhatnak a kicsik

Persze itt id meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek a gyerekek biztonságát szolgálják. Hogyan lehetséges ez? A kert gyerekbarát kialakításával – alapos és tudatos tervezéssel.

Erre azért van szükség, mert egy nem megfelelően kialakított kert is tartogathat veszélyeket a kicsik számára. Annak érdekében, hogy a sérülések, balesetek kockázatát a minimálisra csökkentsük érdemes néhány tanácsot megfogadni, és bizonyos alapszabályokat betartani.

image 3

Hogyan alakítsunk ki gyerekbarát kertet?

  • Tervezzünk körültekintően – ennek köszönhetően a kertünk egy élménydús kikapcsolódást garantáló, biztonságos hellyé válik
  • Szüntessünk meg minden potenciális veszélyforrást! Ne tároljunk a kertben – legalábbis a gyerekek számára elérhető helyen – olyan eszközöket, szerszámokat, kisgépeket, amelyek balesetet okozhatnak. A gyerekek olthatatlan kiváncsiságuknál fogva könnyen a kezükbe vesznek olyan éles, szúró, vágó eszközöket is, ami könnyen sérülést okoz. Ezeket a tárgyakat helyezzük el jól zárható tárolóba, kerti házba ahová a kicsik nem juthatnak be.
  • Olyan növényeket ültessünk, amelyek nem okoznak sérülést – azaz kerüljünk mindent, ami szúrós, tövises. Nagyon fontos, hogy mérgező növényeket se ültessünk, hiszen a gyerekek bizonyos életkorig bármit “megkóstolnak” – leveleket, bogyókat, virágot – ami súlyos következményekkel járhat. Ilyenek a gyűszűvirág félék, a krizantém, a keleti hunyor, a gyöngyvirág, az írisz, a begónia, a hortenzia, a fagyal, a liliom, a tulipán, a jácint – és még lehetne folytatni a sort.
  • Kerülni kell a nagyon éles felületek kialakítását
  • A kerti bútorok festéséhez, ápolásához használjunk káros anyagoktól mentes festékeket és/vagy adalékmentes kenőanyagokat
  • Ügyeljünk a medence elhelyezésére és arra, hogy azt csak felügyelet mellett tudják a gyerekek használni. A kerti tavat kerítsük körbe – egy még alig tipegő pici gyerek még a bokáig érő vízbe is bele tud fulladni
  • Rögzítsük előírásszerűen a kerti játékokat, csúszdákat, mászókákat, kisházat, trambulint. Mindig masszív, erős játékokat tartsunk. Húzzuk meg folyamatosan a hinták, mászókák csavarjait a felületüket pedig rendszeresen tartsuk karban. Ezeket a játékokat soha ne állítsuk betonra vagy kőre, inkább a fű, a homok, a faapríték (mulcs) vagy a gumitégla legyen az alap.
  • Vásárolj kerti bútorokat gyerek méretben is – sokkal biztonságosabb, mintha a normál méretű bútorokat használják.
  • MIndig legyen az udvar, a kert körbekerítve – így a kicsik nem tudnak felfedező körútra menni.
  • A kerti játszótér is legyen átlátható, biztonságos
image 4

Biciklizni, rollerezni is megtaníthatod

A gyerekek mozgásigényének kielégítéséhez hozzátartozik, hogy megtanuljanak biciklizni, rollerezni vagy görkorizni. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha a kertben van valamilyen szilárd burkolat.

Kiskert, amit a gyerekek maguk gondozhatnak!

Egy pici parcella a virágágyás mellett, vagy egy-két nagyobb balkonláda, amiben tavasszal palántokat ültethetnek, vagy magokat vethetnek – élményekkel teli elfoglaltságot jelentenek majd a nyár folyamán. Ezzel játszva sajátítják el azt, hogy a növényeket gondozni kell, kialakul a feladattudatok.

A kert mindannyiunk számára a béke és a feltöltődés szigete, amit tudatos tervezéssel és odafigyeléssel te is gyerekbarát kertté alakíthatsz.

Oszd meg ezt a bejegyzést