Milyen a jó kerti bútor?

Kerti bútor

Milyen a jó kerti bútor?

Hogy milyen a jó kerti bútor? Bár erről mindenkinek megvan a saját elképzelése, mégis sok hasonló jellemzőt találunk köztük. A kerti bútorokkal szemben támasztott alapvető elvárás a kényelemnél és az időtállóságnál kezdődik és valahol a környezetbe illeszkedő design-nál ér véget. A kezdet és vég között pedig még számtalan tulajdonság fellelhető. Mostani cikkünkben megkíséreljük sorra venni, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a kerti bútorainkat.

kerti bútor

Sokféle kerti bútor létezik

Mivel nagyon sokféle kerti bútor létezik és meglehetősen széles a kínálat, mindenki megtalálhatja azokat a darabokat, amelyek megfelelnek az ízlésének. Van, aki a kerti kanapé híve, míg más a hintaágyat favorizálja. Van, aki a kerti székek kényelmét szereti, míg másik a kerti padra esküsznek.

Szerencsére bármelyikre is esik a választás, a termékek beszerzése ma már nem jelent gondot – anélkül megvásárolhatóak az online rendelésnek köszönhetően, hogy akár egy pillanatra is ki kellene tenni a lábunkat otthonról.

image 1

A kerti bútor helyének meghatározása

A kerti bútor jellegét nagymértékben befolyásolja, hogy mennyi terület áll a rendelkezésre az elhelyezéséhez, hiszen nem minden fér el egy kis alapterületű teraszon vagy egy minikertben. Az is fontos, hogy ezek a bútorok milyen gyakorisággal és mire lesznek használva – alkalmanként egy-egy kinti sütögetés során, vagy napi rendszerességgel. (Nagyon sokan szeretik a reggelijüket és/vagy a vacsorájukat is kint elfogyasztani, ha jó idő van).

Azoknak, akiknek csak a pihenés és a relaxálás a cél kiváló lehet egy kényelmes sarokgarnitúra vagy egy kanapé, viszont, akik szeretnek kint esznek-isznak, grilleznek fontos, hogy legyenek könnyebben mozgatható kerti székek, és egy nagyobb kerti asztal is.

Vásárlás előtt mérjük le pontosan a rendelkezésre álló területet, ami, ha kellően nagy még zónákra is osztható. A kerti bútor anyagának a kiválasztásához érdemes figyelembe venni az időjárási jellegzetességeket, a kert és a terasz fekvését. Ha a bútorok egy csapadéknak kitett helyre kerülnek akkor olyat válasszunk, amely vízlepergető és gyorsan szárad, vagy minőségi bútortakaró fóliákat is szerezzünk be hozzá.

Lényeges a kerti bútor védelme

Mivel jó eséllyel senki sem csak egy szezonra választ kerti bútor szettet magának, mindenképpen gondoskodni kell azok védelméről. Hiába ideális és napfényes a kert, ha nem gondoskodunk különböző árnyékolóról és napernyőről, az extrém hőség és a közvetlen napsütés hamar tönkreteheti a kerti bútorokat is. Ezt pedig senki sem szeretné.

image 2

A kerti bútor alapanyagai

Fontos, hogy a bútor minősége magas legyen, mert csak akkor lesz tartós és időtálló. Ezt jelentős mértékben befolyásolja az az alapanyag, amiből készül. Ez lehet fa, alumínium, rattan, polyrattan, műanyag. Ezen túl a szerkezet is lényeges: érdemes olyan fa kerti bútort venni, amely nem ragasztva van. A fa fajtája lehetőleg legyen cédrus, vagy vörösfenyő, de a legnépszerűbb a teakfa.

A másik hosszú életű kültéri bútor alapanyag az alumínium, napjainkban már kapható porszórt vagy vékony műanyag réteggel bevont verzióban is. Ezek mindig könnyű szerkezetek, ami egyrészt előny, mert könnyebb rakosgatni, másrészt hátrány, mert egy erősebb szél könnyen felkaphatja.

A karbantartására, tisztítására fordítandó időt is érdemes figyelembe venni, hiszen érdemes olyan kerti bútort választani, ami nem igényel sok törődést. Ebből a szempontból a fa kényesebbnek számít, mert rendszeres tisztogatást és pácolást vár el, míg az alumínium és a műanyag nem – elég csak lemosni őket.

A legfontosabb szempont a kényelem

Ha kikapcsolódásra, lustálkodásra vágyunk, akkor a kényelem az elsődleges. Nagyon népszerűek a dupla napágyak, a függőszékek, függőágyak, amelyek néhány párnával felturbózva még komfortosabbá tehetők. Ha pedig a tervezésnél még az otthonunk stílusát is figyelembe vesszük, akkor a tökéletes összhatás nem marad el.

Fotók: pixabay.com

Oszd meg ezt a bejegyzést

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük