Milyen kerti asztalokat és kerti székeket válasszunk?

kerti asztal

Milyen kerti asztalokat és kerti székeket válasszunk?

A kerti asztalok és kerti székek nélkülözhetetlenek kellékei az erkélyeknek, teraszoknak vagy házi kerteknek. Érdemes élvezni a jó időt, és több órát a szabad levegőn tölteni, ehhez pedig szükségünk van arra, hogy kényelmesen leülhessünk egy pohár üdítő,vagy egy jó kávé mellé. A megfelelő asztalok, székek vagy akár egy egész kerti bútorkészlet megvásárlása előtt azonban érdemes alaposan körülnézni a kínálatban, hiszen számtalan alternatíva áll a rendelkezésünkre – nem kell azonnal az első mellett kikötnünk.

image 5

Milyen kerti asztalokat és székeket vegyünk?

A kerti székek és asztalok kiválasztása elsőre egyszerűnek tűnik, de nem mindig könnyű azt eldönteni, hogy melyik a legideálisabb. A széknek legyen legyen karfája vagy jobb egy karfa nélküli? Összecsukható legyen, vagy egy strapabíróbb-masszívabb darab felel meg? A kerti asztal kerek legyen, vagy szögletes, négy személyes vagy egészen 12 személyig bővíthető? Milyen legyen az anyaga: fa, rattan, műanyag, acél, egyéb. A színekről még eddig szó sem esett.

A kiválasztást célszerű azzal kell kezdeni, hogy átgondoljuk, mennyi időt szeretnénk fordítani a kerti székek és asztalok karbantartására, ápolására. Ha örökké versenyt futunk az idővel, akkor a kényesebb, több törődést igénylő alapanyagokat tanácsos elkerülni (ilyen a valódi fa) és a könnyen tisztítható változatokat választani (ilyen a műanyag).

Lényeges az is, hogy a megvásárolt kerti bútoroknak az őszi-téli időszakra tárolóhelyet kell biztosítanunk – ezért praktikusabb olyat választani, ami kisebb helyen elfér. Erre jók az összecsukható székek és asztalok, vagy az egymásba helyezhető székek is.

kerti asztal

Ár és minőség

Kerti székeket és kerti asztalokat nem egy szezonra vásárol az ember, hanem éveken át szeretné élvezni az általuk nyújtott kényelmet. Hiába spórolunk meg az idén azzal némi költséget, hogy egy kifutó modellnek számító szettet vásárolunk a leárazáson, ha a következő évben már sem stílusában, sem a minőségében nem felel meg az elvárásoknak.

Figyelembe kell venni a tartósságot, az időtállóságot annak érdekében, hogy jól válasszunk. A fából készült kerti bútorok karfával vagy anélkül is elérhetőek, és nagyon népszerű termékeknek számítanak a természetességüknek köszönhetően. Tökéletesek illeszkednek a különféle stílusú kertekhez – kélszülhetnek teljes egészében fából, vagy kombinálhatóak más anyagokkal is – műanyaggal, acéllal, vassal. Amelyeknek fém a szerkezete, azok nehezebbek, de egyben szilárdabbak, stabilabbak is. A fa kerti bútoroknál azonban jó, ha tudjuk: rendszeres ápolást és karbantartást igényelnek, arról nem is beszélve, hogy télen biztosítani kell a számukra a nedvesség-mentes tárolást.

Kültéren fontos az ellenálló képesség

A kültéri bútoroknál lényeges, hogy a külső környezet viszontagságaival szemben rendelkezzenek némi ellenállással. A napfény, a meleg, a nedvesség – mind-mind hatással van az anyagra, ezért az óriási választékból szerencsésebb az ellenállóbb típusokat választani. A kedvezőtlen időjárási körülményekre, a vízre, az UV -sugárzásra és a hőmérséklet-ingadozásokra jól reagáló kerti székeket és asztalokat érdemes előnyben részesíteni.

Ilyenek például a műanyag és a polyrattan bútorok, amelyek jobban ellenállnak az időjárási körülményeknek, mint a rattan bútorok. Ötvözik a funkcionalitást, az eleganciát, és a tartósságot , nem igényelnek bonyolult és időigényes gondozást és karbantartást, ráadásul köszönhetően a speciális borításnak, nem kell őket télen eltárolni, elég csak letakarni a hó elől.

image 7
forrás: canva.com

Összefoglalva, a kerti székek, kerti asztalok készülhetnek:

  • alumíniumból – könnyű, erős és strapabíró
  • acélból – tartós és olcsó, de a rozsdával szemben védeni kell
  • fából – rendszeres gondozást igényelnek, mert ellenkező esetben az élettartamuk jelentősen lerövidül (ez alól kivétel a teak, az akác és az eukaliptusz)
  • mesterséges rattan (polyrattan) – ellenáll a mechanikai sérüléseknek, nem igényel karbantartást, megtévesztésig hasonlít a természetes rattanhoz
  • műanyagból – nagyon tartós, könnyen karbantartható, sokféle színben és stílusban áll rendelkezésre, könnyen mozgatható és kedvező árú

A kerti asztalok és kerti székek nélkülözhetetlenek kellékei az erkélyeknek, teraszoknak vagy házi kerteknek. Válasszunk jól és élvezzük az előnyeiket!

Oszd meg ezt a bejegyzést

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük