Milyen kerti szerszámok lehetnek a segítségedre a kertben?

kerti szerszámok

Milyen kerti szerszámok lehetnek a segítségedre a kertben?

Aki szeret a kertben tevékenykedni, az tudja, hogy a kert egész évben munkát ad. Mindegy, hogy milyen évszak van – feladatok sokasága vár ránk, amelyeket el kell végeznünk ahhoz, hogy egy csodaszép kertet, igényes környezetet varázsoljunk magunknak és a családunknak.

szerszámok
kerti szerszámok

A különböző munkálatokhoz különböző eszközök kellenek

A kerti szerszámok piaca rendkívül széles palettát tár elénk – sokszor egy-egy eszköz láttán azt sem tudjuk mire való. Ezért első körben érdemes azokat a szerszámokat beszereznünk, amelyek alapnak számítanak. Nézzük meg sorban, hogy mik ezek?

  • Ágvágó olló – a gyümölcsfáknál nagyon fontos a metszés, ezzel akadályozhatjuk meg, hogy túl magasra nyúljanak az ágai. Könnyebbé válik a gyümölcs szüretelése is.
  • Bozótvágó kés – számos területen bevethetőek – a tereprendezés, a bozótirtás, a kiszáradt, elfásult növényzet felszámolása, a gallyazás, a faaprítás során. De jól jöhet számtalan kerti munkánál, vagy akár egy erdei kirándulás során isa segítőtársunk lehet.
  • Földművelő eszközök – ásó, gereblye, lapát, kapa. Ha veteményezni vagy virágot szeretnénk ültetni, akkor ezek nélkülözhetetlenek a gördülékeny munkához. A talajt elő kell készíteni – felásni, kapálni, gereblyézni mielőtt a magok vagy a palánták a helyükre kerülnek.
  • Lombseprű – ha a kertünkben sok fa van, akkor ez az eszköz megkönnyíti majd az őszi munkálatokat. A lehulló faleveleket játszi könnyedséggel tudjuk majd a fák alól eltávolítani.
  • Fűhenger – ha szeretjük az egybefüggő füves területeket, akkor a fűhengert is érdemes beszerezni a füvesítéshez, talaj rendezéshez, talaj-egyengetéshez. Az eszköznek köszönhetően egyenletes talajt kapunk végeredményként.
  • Metszőolló – nélkülözhetetlen a metszési feladatok profi ellátásához.

Az öntözésről sem feledkezhetünk el

Az idei aszályos év bebizonyította: elegendő víz nélkül nincs élet. Minden csak éppen vegetál, majd kipusztul – ha nem öntözünk, akkor a kertünk növényei is erre a sorsra jutnak. Elfonnyadnak a tavasszal még gyönyörű virágaink, kiszáradnak a lédús gyümölcsöt termő fáink, kiég a korábban gyönyörűen zöldellő füves területünk. Már, ha hagyjuk.

Be kell szereznünk azokat az eszközöket, amelyek az öntözésben lehetnek a segítségünkre. Ilyen a locsoló tömlő, a tömlőkocsi, a locsoló csatlakozó, alocsoló fej, tömlőtartó.

image 9

Szép sövényt szeretnénk? Azt is rendszeresen gondozni kell

A sövény betöltheti a belátásgátló vagy térelválasztó szerepet is, nagyon szép és népszerű megoldás. Ez lehet egy szép tujasor, lehetnek ciprusok, borókák, de virágzó cserjék vagy lombhullató sövények is. A kiválasztott fajtól függően egy részük gondozást igényel egész szezonban, ami nem csak a metszésből áll, hanem ide tartozik a gyomlálás, sőt az öntözés és tápanyag utánpótlás is.

A sövényt évente 2-3 alkalommal nyírjuk – létezik fenntartó metszés, és ifjító metszés is.

A téli metszésekkel meg tudjuk változtatni a növény magasságát és szélességét is. A sövények formázásához különféle eszközökre lesz szükségünk: sövényvágó ollóra,

kézi sövényvágó ollóra, teleszkópos sövényvágó ollóra.

image 10

Komposztáljunk!

A lehullott leveleket és növényi részeket komposztálni kell, amiben nagy segítséget jelenthetnek a komposztáló kerti kiegészítők. A komposztálás során a kertünkben, háztartásunkban keletkező haszontalan szerves hulladékokat hasznossá alakíthatjuk át.

A folyamat során a szerves anyagok lebomlanak, oxidálódnak, humusz, szén-dioxid és ásványi anyagok keletkeznek. Ez a talajba visszakerülve javítja annak minőségét, a növények egyenesen dúskálni fognak a tápanyagokban.

Ha azt szeretnénk, hogy a kertünk mindig szép és gondozott legyen, akkor tennünk is kell érte. Viszont a sok munka meghozza a gyümölcsét: megpihenve élvezhetjük a kert minden szépségét.

Fotók: pixabay.com

Oszd meg ezt a bejegyzést

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük