Kezdődik az iskola!

Kezdődik az iskola!

Ha szeptember, akkor tanévkezdés – szeptember elsejével véget ér a nyári szünet önfeledt és kötetlen időszaka, a gyerekeink visszaülnek az iskolapadba. Van, aki már alig várta ezt a pillanatot, de sokan szívesen hosszabbítanának még egy kicsit, és élveznék a késő nyári – kora őszi időjárás előnyeit. Lassan téli szállás helyet kell keresni a kültéri bútoroknak is, ahogy a medence is pihenni tér a kihasználatlanság miatt.

iskola

Új tanév, új kihívásokkal és új bútorokkal

A gyerekeknek az a “dolguk, hogy tanuljanak” – hangzik el most sok családban a mondat, és a szülők meg is tesznek mindent azért, hogy ennek a legoptimálisabb feltételeit megteremtsék. Ez nem véletlen, hiszen mindannyian tisztában vagyunk a tudás hatalmával, azzal, hogy minél tanultabb valaki, annál jobban boldogul az életben.

A feltételek megteremtéséhez tartozik az is, hogy a gyerekek részére gondoskodjunk egy olyan nyugodt és kényelmes helyről az otthonunkban, ahol zavartalanul tanulhat. Ideális esetben ez egy különálló szoba (vagy maga a gyerekszoba), de akár a nappaliban, a folyosón vagy a konyhában is ki lehet alakítani egy tanuló sarkot, ahol felkészülhet a másnapra. Ehhez szükség lehet olyan új – a gyermekünk, gyermekeink korához illő bútorokra, mint amilyen a számítógépasztal, a forgószék, az íróasztal, a fali polcok és polcos szekrények.

Mire kell figyelni a tanulósarok kialakításánál?

  • Legyenek megfelelőek a méretek – nagyon sok múlik a megfelelő íróasztal és szék kiválasztásán, hiszen nem egészséges sem a túl magas, sem a túl alacsony asztal-szék kombináció. Lényeges, hogy a használója tanulás közben kényelmesen rá tudjon könyökölni az asztalra, képes legyen egyenesen tartani a hátát, miközben leér a lába a padlóra. A szék legyen stabil,, kényelmes, puha ülőpárnás.
  • Legyen mindenhez elég hely – azaz kényelmesen férjen el minden eszköz az asztalon, ami a tanuláshoz kell. A nyitott tankönyv, a füzet, a ceruzatartó, a vonalzó, körző – egyebek.
  • Praktikus tárolási helyek is kellenek – erre azért van szükség, mert a leggyakrabban használt kellékeknek mindig kézközelben kell lenniük. Ellenkező esetben nagyon sok értékes időt kell eltölteni az előkeresésükkel. Emiatt részesítsük előnyben a fiókos, polcos asztalokat, vagy fali polcokat, ahová csak oda kell nyúlni a keresett eszközért.
  • Legyen elegendő fény – amíg csak lehet a természetes szemből vagy oldalról érkező fényt részesítsük előnyben, azaz az íróasztalt a lehetőségeinkhez mérten az ablak közelében helyezzük el. Szerezzünk be íróasztali lámpát is, hiszen az ősz és a tél beköszöntével korán sötétedik. Válasszunk olyan LED lámpákat, amelyeknek állítható a magassága és a feje is forgatható – így a fény pontosan oda irányítható, ahová kell.
  • A tanulósarok legyen tabu olyankor, amikor a gyermekünk tanul – alakítsuk úgy ki a helyet, na és a szokásainkat, hogy tanulási időben a lehető legkevesebb alkalommal zavarjuk meg a jelenlétünkkel a gyerekeket.
image 12

Az ergonómia is lényeges

Gyakori hiba, hogy a szülők nem fordítanak kellő figyelmet az ergonómiára, vagyis arra, hogy a gyerekek testmérethez illeszkedő bútorokat válasszanak. Az úgyis belenő majd hozzáállás nem feltétlenül szolgálja majd a kisdiák egészséges fejlődését, ahogy a nappaliból áthozott asztal sem biztos, hogy olyan jó megoldás. Ugyanez vonatkozik a székek kiválasztására is – mindig a testmagasságnak megfelelőt kell előnyben részesíteni.

Az ideális íróasztal magassága ugyanis a gyerek magasságától függ, az optimális méret 70-75 cm. Érdemes azt is előre bele kalkulálni, hogy a gyermekünknek idővel számítógépre is szüksége lehet, ezért célszerű azokat a speciális számítógépasztalokat is megnézni, ahol kellő távolságban a monitornak külön helye van.

Kezdődik az iskola – megváltoznak a prioritások! Gondoskodjunk arról, hogy mindez zökkenőmentesen menjen végbe!

Fotók: pixabay.com

Oszd meg ezt a bejegyzést

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük