Grillezni tudni kell

Grillezni tudni kell

A kerti partik elmaradhatatlan összetevőinek egyike a grillezés. Talán nincs is olyan család hazánkban, ahol ne élnének a jó idő adta kiváló lehetőséggel, és ne ülnének ki időközönként esténként a kertbe egy szalonnasütés, bográcsozás vagy grillezés erejéig. Sok-sok születésnapot, névnapot és évfordulót ünnepelnek meg ezzel, de a spontán létrehozott eseményeknek is megvan a maga varázsa. Persze csak akkor, ha kellőképpen adottak a feltételek – azaz a hely, ahol mindez zajlik és eszközök, amelyeken a finomságok készülnek.

Grill

A hely kijelölése, a grillsütő méretének meghatározása

Mielőtt bárki találomra kiválasztja a kerti grillsütőt érdemes alaposan felmérni azt a helyet, ahová el akarja majd helyezni azt. A rendelkezésre álló hely mérete ugyanis lényeges szempont lehet, hiszen meghatározza a választható sütő méretét.

A kerti grillsütő méretét emellett az is befolyásolhatja, hogy valaki egyszerre hány vendéget szeretne meghívni. Minél többen ülik körbe azstalt, annál nagyobb kapacitással rendelkező grillere lesz szükség. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a sütő mellett is térre van szükség ahhoz, hogy az alapanyagokat kényelmesen elő lehessen készíteni. Ezt a teret is érdemes belekalkulálni a terület nagyságának meghatározásához.

A kerti grillezések száma is meghatározó tényező lehet, hiszen annak aki csak évente pár alkalommal hódol ennek a tevékenységnek nem érdemes sok pénzt beleinvesztálni a legkifinomultabb szerkezetek beszerzésébe. Viszont, aki szinte már a grillezés mesterének képezte ki magát és szenvedélye a sütögetés bizony érdemes élnie a technika vívmányaival ezen a téren is (családja és vendégei legnagyobb megelégedésére).

A kerti grillek típusai

Működési elvük alapján háromféle kerti grillsütő létezik. Fontos tisztában lenni a köztük lévő különbségekkel, ismerni az előnyeiket és a hátrányaikat is, mert csak ez segítheti azt a megalapozott döntést, ami a vásárlást megelőzi.

image 6

A faszenes grill

A legnépszerűbb típus a kerti grillek között a faszenes grill a megfizethetőbb ár és a könnyű használat miatt. Akár egy piknikre vagy nyaralásra is elvihető, egyszerűen mozgatható. Sokan azért is szeretik, mert egy hamisítatlanul különleges, füstös ízt adnak az ételeknek.

Hátránya az, hogy jóval lassabban melegszenek fel, mint más típusok – amikor pedig már elég melegek a sütés hőfokát nem lehet szabályozni.

Elektromos kerti grill

Az elektromos grillek elektromos áram függők, emiatt a víztől csak tisztes távolságban lehet használni őket, de így is tökéletesen működtethetőek kültéren. A típus előnye, hogy gyorsan felmelegszik, és jól szabályozható. Ráadásul lényegesen könnyebb őket tisztítani és használni, mint a faszénnel működő grilleket. Viszont, ha valaki a füstös ízeket szereti, akkor jó, ha tisztában van azzal, hogy ennél a típusnál sajnos ez nem opció.

Azoknak ajánlott, akiknél kis hely áll a rendelkezésre. Vásárláskor meg kell nézni a sütő teljesítményét is, hiszen ez az , ami meghatározza a grillezés minőségét és a grillezhető ételek mennyiségét.

image 7

Gázzal működő kerti grill

A gázzal működő kerti grillek legfőbb erénye, hogy nagyon könnyű őket használni, emiatt nagyon elterjedtek a professzionális séfek körében. Könnyen szabályozható a hőfok, az étel egyszerű technikával elkészíthető. A működtetéséhez egy gázpalackot kell beszerezni.

A gáz égőfejeknek köszönhetően a hő egyenlően oszlik el a sütőtérben, így a hús egyenletesebben át tud sülni. A készülék teljesítményét meghatározza az égőfejek száma, teljesítménye és a sütőfelület mérete.

A grillezéshez még szükség lehet különböző kiegészítő eszközökre is, az úgynevezett grill tartozékokra (grill csipesz, grill villa, grillező eszköz készlet), grillrácsra, nyárs tükre és grill tepsikre.

Ha minden eszköz megvan jöhet a java: maga a grillezés: szezonális zöldségekkel, húsokkal – fűszerekkel, ezernyi finomsággal. Ne hagyja ki Ön sem a lehetőséget!

Oszd meg ezt a bejegyzést